Under vinterhalvåret är vår hy extra känslig, speciellt i ansiktet. Därför är det viktigt att använda rätt typ av produkter både när det kommer till återfuktande och rengörande produkter, för du känner väl till att du inte ska använda vanlig tvål då denna torkar ut? Däremot behöver du inte lägga dyra pengar på fancy ansiktstvätt – det går lika bra att använda vissa saker du redan har hemma i skafferiet som ansiktstvätt.

Vill du ha fin hy under höst och vinter behöver du fylla på med rätt sorts hudvårdsprodukter hemma. Men något du inte ska glömma bort är att också se över vad det är du tvättar ansiktet med. Vanlig tvål torkar ut hyn och sliter på den, därför är det viktigt att använda bra rengöring som är anpassad just för ansiktet. Vad du däremot behöver känna till är att du faktiskt inte behöver slösa pengar på dyra rengöringsprodukter med återfuktande effekt, du kan skapa din egen vårdande ansiktstvätt hemma med det du har i skafferiet redan.

Så gör du hemmagjort ansiktsrengöring

När man vill ha en fin och välmående hy är det lika viktigt att tänka till kring produkterna man tvättar sig med som det är med att tänka till kring produkterna man smörjer in sig med efteråt. Tvål, som nämnt, är uttorkande och gör mer skada än nytta när man tvättar sig med den. Men för den sakens skull behöver man inte köpa speciella ansiktsrengöringsprodukter, utan i stället kan man ta det man har i skafferiet hemma och få samma effekt. Något som bland annat svenska YLE tipsar om är att använda havre att tvätta sig med, det är både peelande och rengörande och sliter inte alls mycket på hyn. Allt du behöver göra är att blanda lika delar av vattnet och havre tills havren löser sig och blandningen blir som en välling, senan är det bara att tvätta sig som med vanlig tvål. Likaså kan du använda kokosolja, smör eller olivolja och tvätta dig med, då är det bara att gnida in ansiktet, gnugga och skölja med ljummet vatten. Tänk på att inte torka ansiktet med handduk efteråt och låt i stället hy lufttorka alternativt att du baddar försiktigt med handduken för då stannar fettet i hyn och hjälper till att återfukta.