Att uttrycka sig kreativt genom mode har varit populärt länge. Visst är det roligt att följa trender, men samtidigt kan det vara svårt att hitta kläder med riktigt bra passform ute i butiken. Ibland finns precis rätt modell tillgänglig, men tyget eller färgen känns fel. I tider då hållbarhet blir allt viktigare blir det dessutom allt mer trendigt att sy sina kläder själv.

För att hitta precis rätt material till sitt nya syprojekt är det enklast att beställa tyger online, där det finns ett stort utbud att välja mellan. När det gäller att välja modell finns det många olika inriktningar. Det är mycket populärt att återanvända gamla mönster från exempelvis fyrtiotalet, som sedan går att anpassa så att modellen fungerar bra för dig. Ett annat fiffigt sätt att få precis rätt passform är att sprätta upp ett klädesplagg som sitter riktigt bra på dig men som börjat bli slitet, och använda det som mall för en hemsydd kreation.

Heta stilar och färger

Under 2020 har vi sett ett antal tydliga trender. Cowboylooken har återigen blivit populär, där Raf Simons nyligen visade upp cowboyboots på Calvin Kleins catwalk. Louis Vitton har också bytt sitt monogram mot kohudsmönster medan Versace klädde upp modellerna i blåjeans. För den som vill skapa ett hållbart klädesplagg finns också möjligheten att köpa en begagnad kostym och sy om den. Ett annat alternativ är att hyra eller byta klädesplagg. Allt fler modeföretag med fokus på hållbarhet poppar upp i Malmö skriver Sydsvenskan. Modetrenderna har också påverkats av coronapandemin. Den livsstilsförändring som vi har genomgått har satt sina spår. Tack vare allt hemmasittande är det många som nu köper loungekläder och myskläder, vilket också är enkelt att skapa själv med mjuka tyger. Det osäkra läge vi gått igenom anses också leda till en större kreativitet, där både modedesigners och hemmakreatörer söker inspiration för nya projekt.