Även med en nedtonad klädsel kan du göra intryck. Du som är van att bära abaya kan till exempel köpa en klassisk modell för vardagliga stunder och en fantasifull variant till festliga tillfällen. Att klä sig i muslimska plagg kan vara riktigt kul och modemässigt.

Välj din abaya för vardag eller fest och känn dig varierande klädd. Ett av de främsta företagen online är HijabFactory som är i framkant vad gäller försäljning av både abayor och övrigt muslimskt mode.

kvinna i abayaAbayan – den muslimska långklänningen

En abaya liknar en vanlig västerländsk långklänning och kan bäras på flera olika sätt. Du kan till exempel bära den med vida palazzobyxor under eller enbart med ett par högklackade pumps till fest. Till vardags finns det enklare och rakare sydda abayor som inte visar för mycket kroppsformer eller för mycket hud. Om den senare modellen alltid är ett givet val kan du hitta den med broderier och utsmyckningar för lite häftigare och trendigare känsla. När muslimska kvinnor nu begär mer av modet och livet är det naturligt att modet anpassar sig.

Även du som inte är muslim kan ha stor glädje av en abaya. I många fall ser den ut som vilken maxiklänning som helst och kan bäras med plagg som turbaner, sandaler och coola magväskor.

Abayan för den sportiga

Även du som är av den sportigare typen men vill skyla dig när du tränar kan köpa en abaya som är anpassad till sportiga aktiviteter. Tyget i denna är gjort för att suga åt sig fukt och vara lätt att röra sig i. Den är lätt att tvätta och kan också användas tillsammans med en huvudsjal i anpassat material.

Som designern Iman Aldebe säger:

 

Efter terrordåden den 11 september blev det jättesvårt att vara beslöjad och muslim i väst. Många muslimska kvinnor blev hotade och trakasserade, så jag kände att något måste göras.

– Jag bestämde mig för att börja stajla om slöjan. Jag ville lyfta fram kvinnan som individ och inte dölja henne bakom tråkiga plagg