I ett tidigare inlägg skrev vi om hur det är en stor trend med oväntade kombinationer stilmässigt, inte minst med vad man har för strumpor på fötterna. Nu är det till exempel okej att ha strumpor i sandaler – något som varit en ”big no, no” de senaste 25 åren. I dag skriver vi om Stockholms modevecka som nyligen utspelade sig i landets huvudstad.

Klänningar teckningI Dagens Nyheter kan vi läsa om hur Stockholms modevecka för första gången bjöd in allmänheten till några av visningarna som skedde under veckan, och hur intresset beskriv ha varit enormt.

Det är två gånger om året som Stockholm fylls av internationella inköpare från olika företag samt journalister för att kolla in och snappa upp godbitar från modeveckan. Nytt svenskt mode och plagg ur höst- och vårkollektionerna undersöks och betraktas med kunniga ögon. Inspiration och kreativitet blomstrar. Melan 60 och 80 internationella journalister besöker Stockholm under dessa två veckor, en på hösten och en på våren. svenskt mode står sig vidare starkt och går alltså att räkna med på den internationella modescenen.

Nu får även allmänheten ta del av modescenen på ett annat sätt

Vidare är det så att ungefär 400 till 600 besökare har fått ta del av visningarna medan de andra har kunnat följa dessa via webben i stället. Nytt för i år är dock att allmänheten blivit inbjuden och det till en handfull visningar som har hållits på Kulturhuset Stadsteatern invid Sergels torg. Där har det visat sig att intresset faktiskt har varit enormt. Alla fem visningar har nämligen varit slutsålda och det snabbt. Och att det kommer fortsätta att bli visningar öppna för allmänheten är nog att räkna med, eftersom det tycks ske en sorts demokratiseringsprocess i modebranschen, kanske tack vare sociala medier. Tidigare har det som sagt endast varit för särskilt inbjudna och press.

I samma artikel kan vi läsa om hur Ida Klamborn, ett stjärnskott bland designerna hade låtit hemmapubliken följa catwalken med hjälp av en app och 3d-glasögon samt robotar på plats. Detta har varit lite av en snackis och förmodligen kommer det öppna upp för en vidare utveckling. Tekniken gör nämligen att alla kan sitta front row samtidigt om man kan ”gilla” outfitsen.