Kvinna i somrig klänningFinns det något bättre plagg för våren och sommaren än klänningar? Nej, det gör det inte. Som vanligt nu när våren står för dörren har de flesta butiker laddat upp med ett rejält utbud.

Tycker du att det känns för uppklätt med klänning? Idag finns det klänningar i alla stilar, och i alla prisklasser. Du kan köpa en elegant aftonklänning för 500 kr, eller en klänning som ser ut som en tröja men längre för 10 000 kr. Tycker du att det känns för avklätt med bara ben eller strumpbyxor kan du bära klänningen med vanliga byxor. Det är naturligtvis inte alla byxor som passar till klänning, men det är fler än man tror. Det här är också ett trick att ta till om en gammal klänning plötsligt känns för kort.

Även om man bor långt från klädaffärer över huvud taget kan man hitta de flesta klänningar på nätet. Utbudet online är stort, men tänk på att om man köper från utlandet kan man få betala tull. Därför är det bättre att köpa från svenska webbutiker.

Några trender

Mönstrat: våren och sommaren är mönstrens tid. NK öppnar senare i vår en pop up-butik i samarbete med Marimekko, där man kommer att hitta många fina klänningar. Läs mer om det i Elle.

Rockmantiskt: det här är kanske inte ett etablerat begrepp än, men det används av YLE (Finlands SR/SVT) i den här texten. Romantiska klänningar i klassiskt damig, romantisk stil kombineras med accessoarer som läderskärp och stövlar. Märken som Vetements och Chloé ligger långt framme, även om de förra tar ut svängarna mycket mer.

Över lag ska man inte vara rädd för att blanda olika stilar. Man kan kanske inte bära sin mammas bröllopsklänning tillsammans med sneakers, men många klänningar fungerar till såväl sneakers som sandaletter och kängor. Är det kallt kan man slänga på sig en bomberjacka.

Inspiration från filmen Frost: alla älskar Disney-filmen Frost, även de svenska prinsessorna, om man får tro Expressen. Vårens galaklänningar går i samma blåa toner som de fiktiva prinsessornas klänningar i filmen.