Vintern har kommit till Sverige, och nu har i princip hela landet upplevt minusgrader. Brrrrr! Det finns ju inget dåligt väder, säger de, utan bara dåliga kläder. Det där är inte riktigt sant, i alla fall inte om ni frågar mig. Men det går att klä sig så att man överlever vintern.

Även om det inte blir jättekallt på vintrarna om man bor en bit söderut behöver man en bra vinterjacka. Det är ofta rått och fuktigt på vintern i Sverige. Har du gått i bomberjacka hela hösten vill du kanske ha en som går ned lite längre när temperaturen sjunker ned mot noll.

Det finns många piffiga jackor i affärerna nu, som går lite längre ned än midjan och har stora pälskragar eller luvor med pälskant. Om man vill vara säker på att något stackars djur inte har fått sätta livet till bör man fråga personalen i butiken, men det är inte säkert att de vet heller. Om jackan är billig är det troligen fuskpäls, och detsamma gäller om ordet ”Faux”, ingår i modellnamnet. Faux betyder falsk på franska, och franska är fortfarande modets språk.

Tjock eller tunn dunjacka?

Vill du kunna använda samma jacka hela hösten och vintern? Köp en tunn dunjacka som du kan ha under jackan. Det finns ganska billiga på Stadium och i andra sportaffärer, men de billigaste, och mest prisvärda, hittar man på Uniqlo, som ju inte finns i Sverige. Köp på nätet, eller be en kompis som ska till London, Paris eller Berlin att köpa en till dig. Är du osäker på vilken storlek du har kan du skicka med din kompis pengar så det räcker till flera, och sedan kan du sälja de som inte passar. Å andra sidan måste du ligga ute med mer pengar än vad en jacka på Stadium kostar.

Har man mer pengar kan man gå till närmaste friluftsaffär och köpa en dunjacka från Patagonia (originalet) eller något annat friluftsmärke, som North Face eller Fjällräven.  Där kan man också hitta jackor som ser ut som dunjackor, men som är fyllda med syntetfiber. De torkar snabbare, men väger lite mer än de som är fyllda med dun.  Om du istället köper en billigare jacka har du kanske också råd med en fleecetröja. Det kan nämligen bli väldigt varmt med dun, t.ex. när man är inne i en galleria.

Röd dunjacka

Ett tips på en bra jacka, som funkar höst, vinter (men en tunn jacka under) och vår är en militärparkas. Det finns många affärer i Sverige som säljer militärkläder från olika länder, och man kan också hitta dem på Ebay. Det gäller dock att man gillar den militära färgskalan, och kan tänka sig en jacka som är skogsgrön, marinblå eller kamouflagefärgad. Har man riktig tur kan man hitta en svart.

Eller så köper man en fet dunjacka, och är säker på att inte frysa, även om man troligen kommer att svettas ihjäl om man ska trängas med andra i Mall of Scandinavia.  Tjockare dunjackor kan man hitta i alla affärer där det även säljs tunna och diskreta jackor.

Peace out
/Lie