Bomberjackan har under de senaste åren varit en dunderhit och den bärs av allt från kändisar och barn till vanliga kontorsanställda. Aldrig förr har ett plagg gått från ett relativt dåligt rykte till att skaka av sig de applicerade dåliga fördomarna och komma tillbaka som årets nyckelplagg gång på gång.

På våren och sommaren vill man ofta ta på sig en lättare jacka och vad passar då bättre än en bomberjacka? Den har utvecklats från och vara en ganska tjock jacka med hårt utseende till att bli en lite tunnare modell med snällare approach. Idag finns bomberjackan i de flesta utföranden, med allt från original-liknande modeller till blommiga silkesvarianter. Idag kan man se barn, vuxna, stora och små med den stilen på jacka, vissa förknippar den med vardag och sportiga aktiviteter, men faktum är att många kändisar faktiskt bär upp den men galablåsan på röda mattan. Till och med prinsessan Estelle hade på sig en liten tuff barnvariant under en cykeltur förra året, en liten prinsessa med koll på stilen helt enkelt!

Vår- och sommarjacka med ursprung från amerikanska flygvapnet

Hur började det egentligen för bomberjackan? Egentligen så utvecklades stilen på bomberjackan överlag, och för armékläder överhuvudtaget, från världens militära historia. Men bomberjackans stil som den ser ut idag, har mest inspiration från det amerikanska flygvapnets kläder och jackor. I och med filmer som Top Gun och andra 80-tals klassiker blev jackorna oerhört populära. Om man pratar med någon som var i tonåren eller äldre under 80-talet så var Tom Cruise både killar och tjejers favorit som många inspirerades av stilmässigt. Dessvärre har bomberjackorna även förknippats med en del högerextrema aktörer, en stämpel som idag tvättats bort helt och hållet. Tur det, för plagget har egentligen inget med sådana åsikter att göra och idag ser modellerna annorlunda ut. De är inte längre lika stora och puffiga och innehåller definitivt inga loggor eller märken som har med högerextremism att göra. Det som främst hänger kvar från bomberjackans militära historia är små detaljer och den gröna färgen som vissa fortfarande har. I ett inslag i Sveriges Radio berättar Frida Zetterström om vårjackor, och framförallt bomberjackan. Hon berättar att detaljerna på dagens bomberjackor har sitt ursprung i praktikaliteter från det amerikanska flygvapnets jackor. Spännena var då till för att hänga vapen i och de på axlarna var menade för att knäppa fast handskar. Spännena på dagens jackor finns kvar, men är inte funktionella på samma sätt som då.

Matcha bomberjackan helrätt

En del kan tycka att det är svårt att matcha bomberjackan med andra plagg på grund av dess lite tuffa utseende. Men faktum är att den går ihop med både vardagskläder och festkläder, oavsett vilken stil man har som person. Den liksom kompletterar de andra plaggen på precis rätt sätt och det ger en moderiktig känsla som funkar i alla sammanhang. En klassiker är att ha vanliga blåjeans, en vit skjorta och ett par schyssta sneakers, för att sedan toppa det med bomberjackan. Det funkar lika bra att ha den blommiga sommarklänningen eller kostymen på jobbet. Det är nog just det som gjort bomberjackan så omåttligt populär, att det funkar med allt egentligen. Det beror bara på hur vågad man vill vara.