I dag skriver vi om smycken och smyckestrender, om storytelling och fungerande nätverk. Vi skriver även om vad för smycke som kronprinsessan Victoria bär runt halsen samt om vad för ämnen som billiga, oäkta smycken ibland innehåller, som är farliga för miljön och ohälsosamt för barn att leka med.

guld smyckenI Expressen, Allt om Mode, kan vi se hur kronprinsessan Victoria bär ett smycke runt armleden med sin dotter Estelles namn, en sorts kärleksförklaring som alla kan se och som säkerligen gör att hon känner sig lite närmare sitt barn, även om hon inte är med henne i detta nu. Ett namnhalsband från familjesmycken.se är en populär present och varför inte köpa en sådan till lilla mamma till födelsedagen eller mors dag?

Fler som har ett smycke som kan bindas till kungafamiljen kan vi läsa om i Gefle Dagblad. Här intervjuas två designers som ritade och smidde ett smycke i form av en silvernyckel med gulddetalj i hyllning till lilla prinsessan Estelle, att säljas på Ockelbo marknad och en lite lyxigare nyckel som blir en gåva till prinsessan själv.

I en artikel i Sydsvenskan kan vi läsa om hur Efva Attling har en historia för varje smycke som hon gör samt att hon nu har en helt egen butik för sina smycken i Malmö. Det handlar mycket om just storytelling när det kommer till marknadsföringen av smyckena, och det är kanske vägen till framgång för många varumärken och koncept generellt. Vikten av en prefekt vävd historia samt at befinna sig i rätt sammanhang med rätt folk, ja det är extremt viktigt för att bli en framgångsrik smyckesdesigner. Efva Attling är en person som lyckats med detta, bland annat genom att kända personer fått smycken skickade till sig, eller som gåva när de mötts. Det gäller ju också att våga, något som kanske är lättare om en är social och lite oblyg, svårare om man är ständigt rädd för att göra bort sig och inte vill vara i vägen. Kanske måste vissa, som just Efva Attling, flytta över till USA för att där lättare kunna ta plats och uttrycka sin personlighet, något som kanske är svårare i jantelagspräglade Sverige.

Se till att det inte finns farliga kemikalier i smycket

När det kommer till smycken så gäller det att det inte är av dålig kvalitet på metallen, det kan faktiskt visa sig vara giftigt. I Göteborgs-Posten kan vi läsa om varningar kring just farliga ämnen i billiga, oäkta smycken. silver guld smycken vit bgDessa kan ha höga halter av ohälsosamma tungmetaller och dessa är som följer:

  • Bly
  • Kadmium
  • Allergiframkallande nickel
  • Kvicksilver

Smyckena anses väl inte vara direkt farliga att bära, men små barn ska inte leka med smyckena eller suga på dem, som riktigt små barn ofta gör. Det vanligaste vid undersökningar i smyckesbutiker är att smyckena innehåller just bly, kadmium eller nickel och inspektionerna tyder vidare på att företag som köper in smycken från andra länder bland annat, borde bli bättre på att ta reda på vad som finns i innehållet i dessa, samt våga ställa krav på leverantörerna. Man bör heller inte, enligt Kemikalieinspektionen, kasta smyckena i hushållssoporna utan gärna lämna dessa till kommunens central för återvinning – så att dessa giftiga ämnen inte kommer ut i naturen och påverkar miljön negativt.